starta eget eller fakturera som egenanställd: var börjar man?

ABC för nybörjare

1

Du har en förfrågan för ett gig, en affärsidé eller så drömmer du kanske om att förvandla en hobby till ett yrke?

Oberoende om du jobbar heltid med din grej, drömmer om ett eget företag eller funderar på att knäcka lite extrainkomster av din hobby: du har olika möjligheter för att driva din verksamhet eller fakturera dina uppdrag! Vilket sätt man väljer beror helt från vilken typ av verksamhet du tänker driva, hurdana är dina egna utgångspunkter, vad vill du satsa på och var vill du spara.

2

Definiera för dig själv vad är syftet med din verksamhet

Fundera vad du kan och vill göra, vem är din målgrupp och hurdan fröfrågan finns det för din tjänst. Om du inte har några kunder ännu, fundera hur och var du hittar dem och hur du skiljer dig från dina konkurrenter.

3

Fundera vilka är dina utgångspunkter och vad du vill erbjuda

Fundera vilken typ av verksamhet du vill driva, hur mycket byråkrati du vill sköta själv och hur mycket tid, kunnande och intresse du har för att sköta pappersarbete. Om du säljer tjänster och egna arbetsinsatser och du är inte särskilt intresserad av att jobba med pappersarbete, lönar det sig att bekanta sig med exempelvis Invoicerys tjänster, vilket tillåter dig att fokusera på din egen grej och du kan utveckla din verksamhet medan Invoicery sköter all byråkrati. Om du däremot är intresserad av att sköta byråkratin själv, vill sälja produkter eller starta näthandel, vill erbjuda möjlighet till kontant- eller kortbetalning, vill jobba inom en bransch som kräver tillstånd eller certifikat eller så vill utnyttja exempelvis företagarens möjlighet till momsavdrag: du behöver starta ett eget företag och skaffa ett eget fo-nummer själv.

4

Sätt rätt pris och jämför vad olika tjänster kostar

Jämför hur mycket pengar du får i handen när du fakturerar som egenanställd, lättföretagare eller via ett eget FO-nummer. Ta hänsyn till priset för själva arbetet, eventuella materialkostnader, lokalhyra och andra kostnader och å andra sidan ta reda på hur mycket kunder är beredda på att betala liknande tjänster. Jämför vad som ingår i olika faktureringstjänster och vad du måste själv göra och betala. Du kan jämföra kostnader och hur mycket du får i handen exempelvis här. Man kan även göra olika typer av avdrag som egenanställd, lättföretagare och egenföretagare och det lönar sig att kolla vilka avdrag skulle kunna vara nyttiga just för dig. Kom också ihåg att tid är pengar: om du har tid och kunskaper kan du spara genom att sköta en hel del av byråkratin själv. Om du däremot vill fokusera på din grej och vet att yrkeskunniga människor kan sköta byråkratin snabbare än dig: du kan spara tid, pengar och nerver genom att externalisera pappersarbete för någon annan!

5

Registrera dig som egenanställd eller starta eget företag

Det är enkelt att registrera sig som egenanställd hos Invoicery. Om du vill däremot starta eget företag, kan du kolla möjligheten till Startpeng, välj den mest passliga bolagsformen för dig, göra etableringsanmälan, sköta olika tillstånd och anmälan för din verksamhet, skaffa försäkringar och skaffa eventuellt en bokförare. Du får råd och hjälp för att starta eget företag exempelvis på suomi.fi och från TE-tjänster.

6

Marknadsför och sälj din tjänst

De bästa marknadsföringskanaler och sätt att hitta kunder beror helt på din verksamhet och var du tänker att dina kunder kan hitta dig lättast. Du kan marknadsföra din verksamhet via olika sökmotorer och social media, samarbeten med influencers eller företag, på tidningar, i olika event eller exempelvis genom att kontakta intressanta företag direkt. Du kan också anlita extern hjälp för att marknadsföra och sälja din tjänst.

7

Kom överens om uppdragets detaljer (och gör förhandsanmälan)

Det är alltid bra att komma överens om uppdragets detaljer skriftligt och så detaljerat som möjligt för att undvika eventuella konflikter senare. Om du jobbar som egenanställd via Invoicery, behöver du kontakta Invoicery för att ni kan ingå i ett arbetsavtal och Invoicery kan ingå i ett uppdragsavtal med din kund. Om du använder Invoicerys tjänst är det viktigt och för ditt eget bästa att anmäla planerade arbetsdagar och timmar via senast två veckor innan uppdraget. Föranmälan representerar ett planerat uppdrag och du är försäkrad och har (under vissa omständigheter) rätt till sjukpenning om du blir sjuk när du har ett planerat uppdrag som du föranmält i tid.

8

Gör din grej och fakturera ditt uppdrag

När alla förberedelser är under kontroll, kan du göra det du kan och älskar! Oberoende om du är en programmerare, konsult, redaktör, skådespelare, influencer, översättare eller gör någonting helt annat: nu får du briljera med det du kan! När jobbet är klart har du flera möjligheter för att skicka din faktura. Om du använder Invoicery kan du skapa fakturan snabbt via vår sajt och fakturan skickas med vårt FO-nummer till din kund via post, e-post eller som e-faktura. Du kan även fakturera en utländsk kund. Om du fakturerar via ditt eget företag använder du ditt eget FO-nummer, väljer vilket verktyg eller vilken tjänst du använder för fakturering och väljer vilka betalningssätt du erbjuder dina kunder. Med ett eget företag kan du också erbjuda möjlighet till kontant- eller kortbetalning.

9

Lön eller betalning kommer till ditt bankkonto

Om du jobbar som en egenanställd via Invoicery, får du lönen direkt till ditt bankkonto, lönespecifikationen från Invoicery och alla uppgifter skickas direkt till skattemyndigheter. Om du däremot fakturerar via ett eget företag är betalningen som du får till ditt konto ännu ditt företags pengar. Från detta belopp betalar du ännu exempelvis moms och det beror på bolagsformen hur du kan förvandla företagets pengar till dina egna och hurdana skatter du betalar i samband med detta. En bra bokförare hjälper säkert om du är osäker hur det ska gå till!

10

Be din kund att rekommendera dig och skaffa flera kunder

Kom ihåg att be din kund att rekommendera dig till andra exempelvis muntligt eller via någon rekommendationskanal och fortsätt marknadsföra och sälja din tjänst så mycket du själv upplever att du vill och behöver. Det kan också vara bra att nätverka med andra: även om ditt syfte är inte att bli en företagare på heltid eller om du inte behöver flera gig just nu kan intressanta kontakter leda till intressanta samarbetsprojekt i framtiden!

Jämför vad är din grej!

Invoicery Fakturera utan eget FO-nummer som egenanställd Eget företag och FO-nummer Inte möjligt via Invoicery
Du kan fakturera enstaka eller regelbundna tjänster eller uppdrag Ja Ja
Det är snabbt att börja och sluta och du är inte bunden till att använda tjänsten en viss tid Ja Nej
Invoicery sköter byråkratin kring faktureringen och lönen och mycket annat Ja Nej
Inga löpande eller dolda kostnader utan serviceavgiften (6% eller 8%) dras direkt av lönen eller läggs till kundens faktura Ja Nej
Du behöver inte eget FO-nummer, du är inte bokföringspliktig och du behöver inte ta ansvar för byråkratin kring eget företag Ja Nej
Du är inte ensam utan kundtjänsten hjälper snabbt och kostnadsfritt med olika frågor Ja Nej
Du kan sälja varor eller driva näthandel Nej Ja
Du kan dra nytta av företagares skatteförmåner som momsavdrag Nej Ja
Du kan göra jobb som kräver olika certifikat eller tillstånd Nej Ja
Du kan exportera och importera varor Nej Ja
Du kan erbjuda möjlighet till kontant- eller kortbetalning Nej Ja

Bland annat allt det här hör till vår tjänst:

  • Fakturering med Invoicery är tryggt och enkelt
  • serviceavgiften 8% för egenanställdas uppdrag läggs till i kundens faktura tillsammans med arbetsgivaravgifter, och andra eventuella kostnader som semesterersättningar eller sjuklöner faktureras separat från kunden innan lönebetalningen
  • inga andra användaravgifter, dolda avgifter eller andra överraskningar!
  • personlig kundtjänst vardagar kl. 10-17

  • invoicery sköter byråkratin kring fakturering och löner

  • enkel fakturering och lönebetalning

  • försäkringar

  • alla tjänster kan skötas digitalt eller på distans

  • invoicery sköter alla arbetsgivarplikter