Hyvinvointivinkkejä itsensätyöllistäjille

Itsensätyöllistäjä työskentelee usein hyvin itsenäisesti, mikä tarkoittaa työnteon vapauden lisäksi myös suurempaa vastuuta sekä työstä että omasta hyvinvoinnista. Etätyötä tekevän itsensätyöllistäjän kannattaakin kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin työympäristössään ja työpäivissään:

1. Vedä selkeä raja työajan ja vapaa-ajan välille! Suunnittele myös tauot etukäteen ja pidä niistä kiinni, sillä kroppa ja mieli tarvitsevat liikettä.

2. Kiinnitä huomiota työskentelytilan laitteiden turvallisuuteen ja laitteiden ja kalusteiden sijoitteluun sekä valaistukseen, lämpötilaan ja ilman laatuun. 

3. Järjestä itsellesi työskentelytila, jossa saat riittävän työrauhan. Vaihtele mahdolliksuuksien mukaan työympäristöä ja työasentoa ja huolehdi ergonomiasta ja hyvästä työasennosta niin istuen, seisten kuin tien päälläkin. Hyviä ohjeita ja kuvia työpisteen asetuksiin ja työasentoon löytyy täältä:   

4. Huomioi mahdolliset  tietoturvariskit ja keskustele niistä tarvittaessa toimeksiantajasi kanssa. Lue lisää täältä:  

5. Pidä yhteyttä mahdollisiin yhteistyökumppaneihin, toimeksiantajaan ja kollegoihin ja tapaa ihmisiä myös kodin ulkopuolella (työssä ja/tai vapaa-ajalla). 

6. Kerro erilaisista kysymyksistäsi, tarpeistasi ja toiveistasi toimeksiantajalle hyvissä ajoin. 

7. Jaa työskentelytilat, tee yhteistyöprojekteja ja verkostoidu esimerkiksi muiden itsensätyöllistäjien kanssa yhteisöllisyyden parantamiseksi.

8. Älä työskentele sairaana.